Hoe kun je inspelen op de talenten van Z’ers?

Generatie Z, Z’ers of Gen Z; hoe je ze ook wilt noemen, ze zijn wel de orde van de dag. Maar wat zijn de kenmerken en talenten van deze generatie? En hoe kun je daarop inspelen als organisatie?

Kenmerken

Generatie Z is geboren tussen 1995 en 2010 en is -spreekwoordelijk- met de telefoon in haar hand geboren. Daarom worden ze ook wel de digitale generatie genoemd. Gen Z is opgevoed in een onzekere wereld. De generatie heeft de gevolgen van de financiële crisis meegemaakt en de bijbehorende onzekerheid. Wat ook een reden zou kunnen zijn dat ze meer sparen dan de voorgaande Generatie Y. De nieuwste generatie staat open voor diversiteit, zoals culturele en seksuele verschillen. Ook hard werken staat hoog in het vaandel, maar staat niet op de eerste plek. Ervaring opdoen is veel belangrijker voor de generatie. Een baan in de buurt is geen overbodige luxe, let daarop bij het aannemen van personeel.

Talent

Maar wat is precies het talent van Z’ers? Multitasken! Volgens sommigen heeft de generatie een gebrek aan concentratie, maar in de werkelijkheid filteren ze de bakken met informatie die ze binnenkrijgen. Net zoals de voorgaande generatie, is Gen Z ondernemend. Steeds vaker geen bijbaan in de horeca, maar al jong een eigen bedrijfje.

Voor sommigen wordt het volgende niet als talent gezien: Gen Z is realistisch. Dit is weldegelijk een talent, want ze laten zich niet leiden door hoeveel geld ze kunnen verdienen, maar of het werken in de bepaalde beroepsgroep wel bij hun past. Zo zijn ze gericht op de lange termijn en niet op zo snel mogelijk geld verdienen.

Inspelen op behoefte en talent

Voor elke organisatie is het noodzakelijk om in te spelen op de behoeften en talenten van de Z’ers. Ervaring opdoen is belangrijk voor de generatie, dus zorg dat je het werk niet gestandaardiseerd maakt, maar steeds vernieuwd. Met vrijheid kun je een Z’er aan je binden. Heb vertrouwen in je personeel, je hebt ze zelf tenslotte aangenomen. Laat ze naar behoefte thuiswerken en, waar mogelijk, eigen werktijden bepalen. Hou er op een afstandje zicht op, maar zet ze niet onder druk.

Ondanks de verreikende, technologische ontwikkeling en digitalisering, heeft Generatie Z behoefte aan persoonlijk contact. Dus wordt als senior een soort coach, waardoor de communicatie-skills aangewakkerd kunnen worden. En zoals eerder vermeld, Gen Z is ondernemend. Geef ze de vrijheid om zelf met ideeën te komen! Zo zal de “jonge” Z’er een goudmijn zijn voor je bedrijf.

Neem contact met ons op!

    Contact

    Sennasearch Recruitment
    Schapenkamp 2
    1211 PA Hilversum

    WhatsApp 06-10718432