Een CV anno 2020

Wil je uitblinken bij jouw sollicitatie? Er is zo veel te winnen met het schrijven van een Curriculum Vitae. Ik neem jullie mee in de wereld van recruiters en hiring managers en laat je zien hoe zij naar CV’s kijken.

Zijn recruiters en HR managers nou echt zo lui als mensen zeggen?

Lui is waarschijnlijk niet het juiste woord. Recruiters zijn vaak druk. Ze zien veel CV’s, hebben telefonische intakes en face to face gesprekken, sourcen zelf naar kandidaten en begeleiden vaak het proces tot de kandidaat heeft getekend.

Het lezen van een CV is iets wat ze zo vaak doen, dat ze verwachten dat de gevraagde informatie snel voor handen is.

Het effect van een modern CV. De 6 seconden regel

Volgens een onderzoek van TheLadders, hebben (wellicht kan ik beter zeggen, denken) recruiters gemiddeld slechts 6 seconden nodig om te bepalen of een kandidaat geschikt is of niet. Het onderzoek werd uitgevoerd doormiddel van eye-tracking, een methode waarmee de bewegingen van de ogen exact in kaart worden gebracht.

Waar kijken recruiters naar in deze 6 seconden?

 • De naam van de kandidaat
 • De huidige functie, de huidige werkgever en de start- en einddatum
 • De vorige functie, de vorige werkgever en de start- en einddatum
 • Gevolgde opleidingen

Hoe je hierop kan inspelen met jouw CV?

Zorg dat de bovenstaande informatie moeiteloos te vinden is. Hoe simpeler jij het maakt, des te lager de cognitieve belasting, mentale kracht. Hoe lager de cognitieve belasting is, des te meer informatie kan worden opgenomen in dezelfde tijdsspanne en hoe groter de kans dat belangrijke informatie gelezen wordt.

Een CV voor een opdrachtgever werkt net als jij met Google.

Mocht je de eerste 6 seconden hebben overleefd zorg er dan voor dat je de resterende tijd de lezer ook weet te boeien. Denk eens aan Google, je typt iets in de zoekbalk, je krijgt een aantal hits, tot welke hit lees jij door? Bij het lezen van een CV is dit vergelijkbaar. De eerste 3 hits worden gelezen. Zorg ervoor dat dit relevante informatie is. Het maken van meerdere kopjes in je CV in plaats van een lange lap tekst kan de lezer boeien om meer informatie op te slaan. Denk aan werkervaring, opleiding, stages en overige activiteiten. De meest relevante bovenaan. Voor starters mogelijk de studie en voor ervaren professionals de laatste werkervaring.

Wat moet ik in mijn modern CV vermelden?

Een veel gemaakte fout in moderne CV’s is dat mensen een samenvatting schrijven van alles wat ze hebben gedaan, maar niet schrijven zien wat ze willen laten zien. Dit is zeker van belang voor de personen die een carrière switch willen maken.

Even een voorbeeld

Stel je voor je bent een junior marketeer en je zou graag SEO specialist willen worden, omdat je dat nu ook al deels doet. Schrijf dan niet bovenaan wat je allemaal als marketeer hebt gedaan, want dat is vaak wel duidelijk, maar laat zien wat je op het gebied van SEO hebt gedaan.

GOUDEN TIP: gebruik data en cijfers

Data, welke data dan precies?

 • Hoeveel omzet heb jij omgezet via het online kanaal?
 • Hoeveel extra bezoekers genereerde je voor de website maandelijks?
 • Aan hoeveel mensen gaf je leiding?
 • Welke KPI’s heb je gehaald?
 • Hoeveel leads heb je aangetrokken via de website?

Foto en beeld op je CV

Hier zijn de meningen altijd over verdeeld, maar ik ben een voorstander van een foto op je CV. Als je meerdere gesprekken per dag, per week, per vacature hebt, dan kan een foto helpen bij het nabespreken van een kandidaat. Daarnaast is het CV direct een stuk persoonlijker. Maar wat voor een foto dan hoor ik je denken? Een die aansluit bij het bedrijf waar je wil gaan werken. Een pak voor een advocaat of bankier en een hoodie als je bijvoorbeeld bij Blendle wilt gaan werken.

De 5 tips voor een CV anno 2020

 1. Maak je CV makkelijk leesbaar
 2. Relevante informatie bovenaan
 3. Schrijf niet alleen op wat je functie was, maar juist wat je wilt laten zien
 4. Maak je CV persoonlijk met een, bij de vacature, passende foto
 5. Gebruik cijfers en data, maak het concreet

Ben jij nog op zoek naar een baan, en wil jij scoren met jouw modern CV? Kijk dan snel op onze vacaturesite.

Neem contact met ons op!

  Contact

  Sennasearch Recruitment
  Schapenkamp 2
  1211 PA Hilversum

  WhatsApp 06-24229569