Hoe maak je een modern CV

anno 2018

Een modern CV maken

Iedereen heeft het weleens gedaan, maar niemand vindt het echt leuk om een CV te maken. Er is echter zo veel te winnen met het schrijven van een Curriculum Vitae kortweg CV. Ik neem jullie in dit stukje mee in de wereld van recruiters en hiring managers hoe zij tegenwoordig naar CV’s kijken. En een aantal tips voor het schrijven van een modern CV.

Zijn recruiters en HR managers nou echt zo lui en laks als mensen zeggen?

Lui of laks is waarschijnlijk niet het juiste woord. Recruiters zijn vaak druk. Ze zien veel CV’s, hebben telefonische intakes en face to face gesprekken, sourcen zelf naar kandidaten en begeleiden vaak het proces tot de kandidaat heeft getekend. Het lezen van een CV is iets wat ze zo vaak doen, dat ze verwachten dat de gevraagde informatie snel voor handen is. Hiring managers hebben hun prioriteit vaak ergens anders liggen. Eigenlijk zijn ze gewoon net zo lui als jij op Google. Geen probleem, maar goed om te weten.

Het effect van een modern CV. De 6 seconden regel

Volgens een onderzoek van TheLadders, hebben (wellicht kan ik beter zeggen, denken) recruiters gemiddeld slechts 6 seconden nodig om te bepalen of een kandidaat geschikt is of niet. Het onderzoek werd uitgevoerd doormiddel van eye-tracking, een methode waarmee de bewegingen van de ogen exact in kaart worden gebracht.

Waar kijken recruiters naar in deze 6 seconden?

  • De naam van de kandidaat
  • De huidige functie, de huidige werkgever en de start- en einddatum
  • De vorige functie, de vorige werkgever en de start- en einddatum
  • Gevolgde opleidingen

Hoe je hierop kan inspelen met je moderne CV?

Zorg dat de bovenstaande informatie moeiteloos te vinden is. Hoe simpeler jij het maakt, des te lager de cognitieve belasting, mentale kracht. Hoe lager de cognitieve belasting is, des te meer informatie kan worden opgenomen in dezelfde tijdsspanne en hoe groter de kans dat belangrijke informatie gelezen wordt.

Een CV voor een opdrachtgever werkt net als jij met Google!

Mocht je de eerste 6 seconden hebben overleefd zorg er dan voor dat je de resterende tijd de lezer ook weet te boeien. Denk eens aan Google, je typt iets in de zoekbalk, je krijgt een aantal hits, tot welke hit lees jij door? Bij het lezen van een CV is dit vergelijkbaar. De eerste 3 hits worden gelezen. Zorg ervoor dat dit relevante informatie is. Het maken van meerdere kopjes in je CV in plaats van een lange lap tekst kan de lezer boeien om meer informatie op te slaan. Denk aan werkervaring, opleiding, stages en overige activiteiten. De meest relevante bovenaan. Voor starters mogelijk de studie en voor ervaren professionals de laatste werkervaring.

Wat moet ik in mijn modern CV vermelden?

Een veel gemaakte fout in moderne CV’s is dat mensen een samenvatting schrijven van alles wat ze hebben gedaan, maar niet schrijven zien wat ze willen laten zien. Dit is zeker van belang voor de personen die een carrière switch willen maken.

Even een voorbeeld: Stel je voor je bent een Office Manager en je zou graag Finance medewerker willen worden, omdat je dat nu ook al deels doet. Schrijf dan niet bovenaan wat je allemaal als Office Manager hebt gedaan, want dat is vaak wel duidelijk, maar laat zien wat je op het gebied van financiële administratie hebt gedaan.

Als je nu terugdenkt aan Google, dan krijg je toch ook een beetje het gevoel dat je met je huidige CV een niet passend zoekresultaat krijgt naar aanleiding van het door jou ingevoerde zoekwoord. Wat doe je dan? Je haakt af! En dat doen recruiters ook als ze een CV van een Office Manager ontvangen op de functie van Finance medewerker. Schrijf daarom je CV naar de vacature en laat zien wat jij hebt gedaan dan aansluit op deze vacature. Het resultaat, wellicht meerdere CV’s.

GOUDEN TIP: In een modern CV moet je data of cijfers gebruiken!

Data, maar wat bedoel je precies? Ik heb toch geen data over mijn werk? Nou dat zal je verrassen. Hierbij enkele voorbeelden die je kan gebruiken:

 • De grootte van het bedrijf benoemen
 • Aan hoeveel mensen gaf je leiding?
 • Voor hoeveel omzet waren jullie verantwoordelijk?
 • Welke KPI’s heb je gehaald?
 • Wat was je omzetgroei?
 • Hoeveel deals heb je gesloten?
 • Met hoeveel procent was de business gestegen?

In bijna elke rol kan je iets van data of cijfers gebruiken om een beter beeld te geven van je prestaties of werkomgeving. De reden waarom dit relevant is? Nou je zal merken dat je alleen cijfers zal opschrijven die positief hebben bijgedragen en dat geeft direct een beeld waar je kwaliteiten liggen.

En dan: wat voor een foto plaats je op je CV?

Ja, hier zijn de meningen altijd over verdeeld, maar ik ben een voorstander van een foto op je CV. Als je meerdere gesprekken per dag, per week, per vacature hebt, dan kan een foto helpen bij het nabespreken van een kandidaat. Daarnaast is het CV direct een stuk persoonlijker. Maar wat voor een foto dan hoor ik je denken? Een die aansluit bij het bedrijf waar je wil gaan werken. Een pak voor een advocaat of bankier en een hoodie als je bijvoorbeeld bij Blendle wilt gaan werken.

De 5 tips voor een modern CV

 1. Maak je CV makkelijk leesbaar
 2. Zorg ervoor dat de relevante informatie bovenaan staat
 3. Schrijf niet alleen op wat je functie was, maar juist wat je wilt laten zien
 4. Maak je CV persoonlijk met een, bij de vacature, passende foto
 5. Gebruik cijfers en data, maak het concreet

Ben jij nog op zoek naar een baan, en wil jij scoren met jouw modern CV? Kijk dan snel op onze vacaturesite.

Neem contact met ons op!