4 Recruitment Tips volgens het Moneyball Principe

recruitment tips

Eén specifieke film was voor mij een inspiratiebron voor 4 recruitment tips. Mijn lievelingsfilm in het genre sport is Moneyball (uiteraard naast Any Given Sunday, Jerry Maguire, Cool Runnings, White Men Can’t Jump en Rocky). Moneyball gaat over het successeizoen van de Oakland Athletics in 2002.

Billy Beane (Brad Pitt) moet het roer drastisch omgooien als van zijn honkbalclub de beste spelers worden weggekocht. Hij gebruikt het game changing principe van het op statistiek gebaseerde ideeën over hoe je talent moet inzetten. Aan de hand van het Billie Beane Moneyball principe heb ik 4 tips samengesteld die je kunt toepassen op het recruiten van toptalent.

  1. Gebruik harde feiten De verleiding is er voor iedereen om op het bekende ‘onderbuik gevoel’ af te gaan. Komt de kandidaat goed over? Ziet de kandidaat er goed uit in zijn pak?Stop. Doe niks op je gevoel. Zoek zoveel mogelijk statistieken en beoordeel die objectief. Vraag jezelf af of het relevant is wat je vindt.
  2. Neem verantwoordelijkheid  Maak keuzes en ga er voor. Maak keuzes samen je team of als dat nodig is, alleen. Ondanks dat Bille Beane intensief samenwerkt met zijn team, is hij verantwoordelijk voor de keuze om wél of níet met iemand in zee te gaan. Verantwoordelijkheid nemen motiveert niet alleen jezelf maar ook jouw team. Wees een leider die aanstuurt, inspireert en betrekt. Niet altijd makkelijk, maar het geeft je team wel de richting die het nodig heeft.
  3. Maak gebruik van de markt Heb je niet het budget van Real Madrid? Concurreer dan ook niet met Real Madrid. Stel je voor dat Real Madrid alleen maar kijkt naar een spits met de meeste doelpunten, dan zou jij kunnen kijken naar een spits die vaak in scoringspositie komt of veel op goal schiet in verhouding tot zijn team. Kijk anders of slimmer naar deze data. In recruitment werkt het precies zo. De grotere partijen zoeken WO-ers, nominaal studieverloop, met een bovengemiddelde cijferlijst, buitenland ervaring en bestuursjaar. Ga zelf op zoek naar de toppers die hier net niet aan voldoen en je hebt wellicht een veel beter rendement, want je hebt een stuk minder concurrentie.
  4. Wees scherp én geduldig Weet wanneer je moet wachten en wanneer je moet toeslaan. Billie Beane staat erom bekend erg geduldig te zijn. Hij is echter niet behoudend of bang om toe te slaan als hij een grote slag kan slaan. Het afspeuren van de markt naar talent voor je organisatie is een lang en geduldig proces, als je het goed wil doen. Billie Beane brengt doorlopend talent in kaart en slaat toe wanneer ze tegen de juiste prijs beschikbaar zijn.

Tot slot Wij (Sennasearch) hebben ons als organisatie niet voor niets gepositioneerd richting onze passie sport. Er zijn zo veel inspirerende overeenkomsten tussen het dagelijks leven en de sport, dat studio sport bijna overwerken wordt. Voor ons zijn de overeenkomsten verhelderend en wij hopen voor jullie ook.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze recruitment tips. Blijf ons volgen en bouw een geweldig team van getalenteerde mensen om je heen!

Ontdek nog meer leuke SennaSearch blogs

recruitment 2.0
Blog

Doe jij al aan recruitment 2.0?

De vraag naar personeel neemt enorm toe. Interne of corporate recruiters zijn vertrokken en recruitment ligt bij het bedrijf zelf. Als men er daar niet