Het is tijd voor slimmere recruitmentmodellen

recruitmentmodellen

Als je groeit met je bedrijf, wil je snel de beste mensen vinden. Maar hoe pak je dit aan? Je kunt bij een standaard werving-en-selectiebureau aankloppen die gebruik maken van standaard recruitmentmodellen, maar dat is volgens mij niet de beste keuze. Ik geloof niet in de ouderwetse manier, ik geloof in commitment.

No cure, no pay is een veelgehoorde term in recruitmentland. Als een recruiter geen goede match vindt, wordt diegene niet betaald. Maar vindt hij wel de goede match, dan ‘wint hij de jackpot’. Een tijd geleden was dit model interessant en had een recruiter nog exclusiviteit. Hij bood unieke kandidaten aan die zorgvuldig werden uitgezocht. Tegenwoordig vissen alle bureaus in dezelfde vijver en lijkt het meer op een spelletje ‘cv schuiven’.

Weg met oude recruitmentmodellen

Veel opdrachten verzamelen en je eerst richten op de vacatures waar ze het snelst op scoren, dat moet stoppen, vind ik. Als het aan mij ligt, nemen we vandaag nog afscheid van dit model. Het is achterhaald en ouderwets.

Commitment

Alles staat of valt met commitment, dat is bij dit model ver te zoeken. Als je succesvol wilt zijn, moet je investeren in de relatie met de opdrachtgever. Je moet succes creëren tegen een lage cost per hire én verantwoordelijkheid dragen voor het resultaat.

Schaalbare recruitment en flexibele contracten

Als vervanging van het ‘no cure, no pay model’ bedachten wij bij Sennasearch Scalable Recruitment Solutions. Deze oplossing richt zich op groeiende bedrijven met vijf tot dertig vacatures per jaar. Flexibel, snel en overdraagbaar zijn de sleutelwoorden. Hoe het werkt? Door Sennasearch Scalable Recruitment worden recruitmentprocessen geautomatiseerd. Een dedicated recruiter komt een dag per week bij de opdrachtgever op kantoor om kandidaten, opdrachten, voortgang en doelen te bespreken. Data en communicatie worden voortdurend door ons gemanaged. We creëren waardevolle overdraagbare informatie middels een ingericht en werkend applicant tracking system (ATS). De rest van de week sourcen wij op continue basis naar de juiste kandidaten. Ook daar worden de resourcedata en communicatie beheerd. Je hebt een full-service recruitmentoplossing voor een vast bedrag per maand. Er zijn verschillende pakketten, dus je vindt altijd iets dat bij je past. En als je de juiste kandidaten gevonden hebt en ermee wilt stoppen? Na twee maanden is het opzegbaar, dus je zit nergens aan vast.

Perfect cv zegt nog niets

Dit model stimuleert de samenwerking tussen opdrachtgever en –nemer, iets wat ik heel belangrijk vind. Je moet praten met de klant. Wij werken veel samen met ondernemers en algemeen directeuren. We gaan met ze in gesprek en stellen vragen als: Wat zijn je doelstellingen? Hoe wil je die bereiken? Waar loop je tegenaan? Welke invloed hebben je mensen op de groei? Door je te verdiepen in het bedrijf, vind je sneller de perfecte match. Daarom vinden wij het zo belangrijk om af en toe bij de klant op locatie te werken. Voor mij is iemand die solliciteert geen nummertje. Bij Sennasearch leggen wij niet de nadruk op het profiel, maar op de persoon achter het cv. We zijn op zoek naar de juiste persoon. Als je alleen op een curriculum vitae afgaat, vind je die niet. Je moet weten hoe de onderneming werkt en wie daarbij past. Dan pas kun je een kandidaat zoeken. Iemand kan een perfect cv hebben, maar niet de juiste persoon zijn voor het bedrijf.

Bespaar veel geld

Een groeiende onderneming wil natuurlijk niet te veel vaste kosten hebben. Een hr-manager aannemen is een duur grapje. Dit kost een bedrijf ongeveer 60.000 euro per jaar. Dat is ontzettend veel geld, dat er vaak niet is. Ook is het maar de vraag of je hier het juiste rendement uithaalt. Dat betwijfel ik. Als je ons model gebruikt, bespaar je ongeveer de helft en zit je nergens aan vast. Ik merk dat scale-ups, met name binnen de e-commerce, flexibel willen zijn en blijven. Ze willen zoveel mogelijk uitbesteden, waardoor ze zich volledig op hun corebusiness kunnen richten. Dat geldt eigenlijk voor allerlei werkprocessen. En zeker voor het binnenhalen van talent.

Sennasearch heeft inmiddels vele bedrijven in haar klantenbestand, zoals traditionele retailwinkels Action, IKEA en Decathlon, maar ook start-ups, zoals Bloomon en HotelChamp. Net als deze bedrijven blijf ik leren van collega-ondernemers. Paul Storimans van recruitmentbureau Sterksen is een vaste sparringpartner. Maar ook Michiel van Asbeck van RaymakersvdBruggen en Reinier Brouwer van Tracks zijn goede gesprekspartners. Ik praat geregeld met ze over de ontwikkelingen in de markt en de aanpak. Daar leer ik iedere keer weer van.