Recruiters zijn eikels

recruiters

“Recruiters zijn eikels.” Dat is nog eens een statement, vind je niet? Ok, ik zal niet beweren dat er geen eikels tussen zitten, maar ik vraag mij wel af waarom je dit denkt.

Transparantie

Volgens mij heeft deze statement te maken met de mate waarin men transparant is in hun samenwerking. Er zijn twee vormen waarop jij waarschijnlijk jouw mening hebt gevormd. De ene mogelijkheid is als kandidaat en de tweede mogelijkheid is als hiring manager.

Je bent kandidaat

Laten wij beginnen met de mogelijkheid dat jij een kandidaat bent. Ik ben erg benieuwd of jij ooit tegen een recruiter hebt gelogen, niet alles hebt verteld of niet volledig antwoord hebt gegeven op één van de onderstaande vragen:

 • Heb je ooit aangegeven meer te verdienen dan je in werkelijkheid doet?
 • Heb je ooit de echte reden van je vertrek verzwegen?
 • Heb jij alles op je CV vermeld?
 • Heb je weleens iets aangedikt op je CV?
 • Heb je ooit een tweede sollicitatieprocedure verzwegen?
 • Ben je ooit niet op komen dagen op je eerste werkdag?
 • Heb je altijd eerlijk en open gecommuniceerd en gereageerd?

Je bent hiring manager

Ben je als hiring manager in aanraking bent gekomen met één of meerdere recruiters, dan vraag ik je antwoord te geven op de onderstaande vragen.

 • Heb je ooit onvoldoende tijd genomen om de opdracht te verstrekken?
 • Heb je ooit een onmogelijke opdracht verstrekt?
 • Heb je ooit een opdracht verstrekt zonder überhaupt een profiel te leveren?
 • Heb je ooit een kandidaat in proces gehad zonder dat de recruiter daarvan op de hoogte was?
 • Heb je ooit iemand aangenomen zonder de recruiter te informeren?
 • Heb je ooit een opdracht exclusief vertrekt, maar toch bij meerdere partijen uitgezet?

JA geantwoord?

Heb jij als kandidaat óf als hiring manager op een of meerdere bovenstaande punten JA geantwoord? Dat is niet zo erg. Ik ben recruiter en ik weet ook wel dat dit gebeurt.

Toch merk ik dat het pas echt prettig samenwerkt als er volledige openheid is. Dat er dan pas écht succes bereikt kan worden. Ik geef bijvoorbeeld volledig inzicht aan opdrachtgevers wat ik als recruiter doe. Wie ik spreek, wat goed gaat en wat niet, welke kandidaten geschikt zijn en waarom. Maar als die informatie al niet klopt doordat het bij de bon misgaat, word ik als recruiter de eikel bevonden. Dus laten we gewoon open kaart spelen. Je zult zien dat het recruiters vaak helemaal niet van die eikels zijn!

Roderik Leopold is Partner bij Sennasearch en senior (interim) recruiter voor opdrachtgevers als Decathlon, Histoire d’Or en Keylane.